Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:30

Diskuze k filmu režisérky Veroniky Liškové a producenta Zdeňka Holého Danielův svět, který se zabývá problematikou pedofilie. K diskuzi zveme všechny, kteří dokument zhlédli nebo o něm slyšeli a chtějí se s námi podělit o své dojmy.
Uživatelský avatar
Kasz
Administrátor
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 4
ve věku do: 28
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
Příspěvky: 6484
Dal: 1592 poděkování
Dostal: 3507 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:30

Nový příspěvek od Kasz »

Co se chystá v českém dokumentu?
Režie: various, CZ, 2014, česká verze, 120 min

Danielův svět
Režie: Veronika Lišková, CZ, 2014, česky / anglické titulky, 75 min

Vstupné: 0 Kč

Zdroj: http://www.kinosvetozor.cz/cz/program/filmy/predstaveni/33471/Co-se-chysta-v-ceskem-dokumentu?-+-Danieluv-svet/
Československá pedofilní komunita – již 13 let s Vámi! ❤️💙
Karel Žák
Čestný člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Ženy
ve věku od: 16
ve věku do: 30
Příspěvky: 108
Dal: 6 poděkování
Dostal: 269 poděkování

Re: Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:3

Nový příspěvek od Karel Žák »

Pokud by někdo chtěl na předpremiéru dokumentu vzít z Brna do Prahy a zpět (nebo někde poblíž Brna a dálnice D1), můžu ho vzít po 15. hod. autem, je třeba se ale závazně nejpozději do neděle přihlásit (formou SZ nebo mi napište na email), cena by byla 250-300 Kč (dohromady za cestu tam i zpět) podle obsazenosti auta.
Uživatelský avatar
Gabriel Svoboda
Na trestné lavici
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 4
ve věku do: 12
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
Příspěvky: 7971
Dal: 1170 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:3

Nový příspěvek od Gabriel Svoboda »

Dokument je celkově dobře natočený, ale konečný název "Danielův svět" je příhodný, je to opravdu spíš o Danovi než o pedofilii. Ve všech scénách vystupuje Dan, ve většině z nich se sice o pedofilii mluví, ale ve dvou scénách (Dan s instalatérem a Dan s nějakou starší ženou, asi matkou?) ani to ne. Ve filmu nejsou žádné komentáře odborníků, a když už se ve filmu Ondřej Trojan a Karel Žák mihnou, nemá neinformovaný divák šanci poznat, kdo to je, žádný titulek mu nenapoví. Stejně tak si divák musí z Danova a Trojanova rozhovoru domyslet, co je to PPG, žádné přímé vysvětlení tam není (a kdyby divák chtěl googlit, nebude vědět co, slovo "PPG" se ve filmu neobjevuje). Nezazní název naší komunity, ani web se neobjeví. Vzdělávací charakter má pouze posledních pár vteřin filmu, kdy proběhnou tři informativní titulky - že podíl pedofilů v populaci se odhaduje na 0,1 až 5 %, že 80 % pedofilů trpí depresemi a že 90 % zneužití páchají nepedofilové.

Negativní reakce jsem nezaznamenal. V diskusi po filmu odpovídali Veronika a Dan na dotazy z publika. Dana se lidi ptali na jeho lásku, jak to s ní má teď a jestli se Dan nebojí, že jeho láska dokument jednou uvidí. Veronika vyprávěla, jak se dokument vyvíjel, děkovala Jirkovi Fx100d za uvedení do komunity, děkovala i naší komunitě, že žádostem o setkání s ní vesměs všichni vyhověli. Padl dotaz na ženy-pedofilky, na to Veronika odpověděla, že je jich tak málo, že se prostě nepodařilo žádnou do dokumentu zařadit, i když se s jednou setkala. Padl i dotaz na Pološero, na to odpověděla nějaká producentka z ČT, že je to nesouvisející projekt a že je náhoda, že to běželo v televizi zrovna před pár dny. Na postoj ČT padalo dotazů víc, prý je s podivem, že to ČT vůbec povolila (jeden přítomný dokumentarista vyprávěl, že díl magazínu Queer o pedofilii mu zamítli), a jsou náznaky, že to ČT povolila neuváženě a až teď jí dochází, co vlastně produkovala.

Do běžné kinodistribuce se film dostane 22.1.2015.
 ! Zpráva od: Tým ČEPEK
Upozornění: Tento uživatel je na trestné lavici, jelikož se jeho chování neslučovalo se základními principy Československé pedofilní komunity. V zájmu zachování kontinuity diskuzí příspěvky zablokovaných uživatelů nemažeme.
Uživatelský avatar
Kuba
Čestný člen skupiny ČEPEK
Bydliště: Doma
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 13
ve věku do: 26
Příspěvky: 1484
Dal: 360 poděkování
Dostal: 288 poděkování

Re: Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:3

Nový příspěvek od Kuba »

Podle mě je dobře, že film byl natočen právě takto. Ano, nejsou tam ve velkém předkládány osvětové informace, ale portrét jednoho člena komunity má potenciál oslovit a zaujmout mnohem více lidí, než čirá fakta a komentáře odborníků.

Jinak jsem toho názoru, že o pedofilii či spíše životě "obyčejného" pedofila vypovídaly všechny scény:
- Při návštěvě instalatéra byla kouzelné a zároveň hodně vypovídající to, jak Daniel po jeho návštěvě šel dávat zpátky na místo svou nástěnku s fotografiemi dětí. Něco podobného zažila asi většina z nás, ukazuje to na ten strach z reakce okolí, nutnost toho hodně skrývat a tento moment byl velice ilustrující. Stejně jako situace, kdy instalatér bezelstně (pokud to nebyl najatý herec :D) začal mluvit o tom, že by ta vana byla dobrá pro dva a na Danovi byli vidět drobné rozpaky, co mu odpovědět. Opět situace, kterou zažil snad každý z nás, chvíle kdy nás dělí stovky mil od ostatních lidí a my si jen říkáme: "Kdyby ten chlap jen tušil, co jsem to vlastně zač..."

- Scéna s maminkou byla také velice silná. Přímo jsem tam cítil Danielovu osamocenost, kdy si nemá s kým pořádně popovídat, kdy nemá a chybí mu ten protějšek (přítelkyně, přítel) se kterým by si mohl promluvit o zcela všedních věcech. Opět tedy něco, co se pedofilů hodně týká a myslím, že to prožívalo nebo prožívá hodně z nás (samozřejmě, takto osamocený nemusí být jen pedofil, ovšem pedofilů se tato osamocenost týká jako celku).

Mě se Danielův svět hodně líbí. Děkuji jeho tvůrcům a těm co v něm vystoupili v čele s Danem za odvahu a odvedenou práci. Podle mě je to zcela výjimečný portrét člověka a o tom dokumentu se bude mluvit ještě dlouho. A bohužel možná i bude trvat dlouho, než bude plně doceněn a třeba i v ČT nastane spokojenost s tím, že dokument povolili natočit.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Kuba za příspěvky (celkem 2):
simgiran, Jeremy
Světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše.
- Vladimir Nabokov, Lolita (přeložil Pavel Dominik)
swejk
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci
Příspěvky: 30
Dal: 14 poděkování
Dostal: 13 poděkování

Re: Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:3

Nový příspěvek od swejk »

.....
Naposledy upravil(a) swejk dne pondělí 29. 6. 2015, 0:21:09, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Myš
Čestný člen skupiny ČEPEK
Bydliště: Mám
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 8
ve věku do: 15
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Všimli jste si letos, kolik se urodilo jmelí?
Příspěvky: 906
Dal: 145 poděkování
Dostal: 822 poděkování

Re: Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:3

Nový příspěvek od Myš »

Paní Lišková se tohoto tématu ujala velmi dobře. Film není vědeckým pojednáním, útokem na city ani hluboce filosofickou rozpravou nad údělem pedofilů, ale nenuceně, velmi citlivě pojednává o životě jednoho homosexuálního pedofila. Právě to zachycení běžných situací, ve kterých se ale zcela otevřeně projevovalo ne zrovna běžné téma pedofilie, bylo podle mě velmi důležitou a hodnotnou částí filmu. Podle mě právě díky tomu témata hledání smyslu a pocitu naplněnosti života, která se filmem nesla, nevyzněla jako klišé. Hodnověrnost zachycení Danielova života vyúsťuje i v to, že ČEPEK a jeho členové jsou ve filmu okrajovou součástí asi tak, jak to máme v reálném životě mi sami.
"Life is a waterfall, we're one in the river and one again after the fall
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD
Uživatelský avatar
Kuba
Čestný člen skupiny ČEPEK
Bydliště: Doma
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 13
ve věku do: 26
Příspěvky: 1484
Dal: 360 poděkování
Dostal: 288 poděkování

Re: Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:3

Nový příspěvek od Kuba »

Já bych ještě doplnil, že se mi na filmu moc líbilo mnoho nadlehčených momentů ve kterých se člověk mohl v klidu zasmát. Stejně tak i časté dlouhé "tiché" předěly mezi jednotlivými scénami přišli vhod, aby se člověk mohl zamyslet nad tím, co viděl před chvílí.

Když poté zajdu ještě do detailů, tak se mi hodně líbil úvod, který vycházel z Danielovy pohádka, to bylo velmi hezké.

Naopak mi tam scházelo (nebo jsem to jenom nepostřehl) nějaké bližší info, nějaký "příběh" o tom, jak si Dan nechal zkrátit vlasy. Ony k němu docela dost patřily, i ve filmu to bylo zprvu prezentováno, jako že to je něco zásadního (nejdřív dlouhý záběr, jak si je Daniel češe, poté další dlouhý záběr na práci holiče), tak jsem čekal, že z toho potom taky něco vzejde, že tam třeba i uvidím nějakou symboliku (třeba že se Daniel snaží začít trochu jiný život, kdy bude třeba víc v kontaktu s dětmi nebo bude větší pedoaktivista nebo naopak menší, prostě jakákoliv změna), ale jestli to tam potom bylo, tak mi to uniklo.
Světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše.
- Vladimir Nabokov, Lolita (přeložil Pavel Dominik)
I9II
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 6
ve věku do: 30
Příspěvky: 143
Dal: 42 poděkování
Dostal: 35 poděkování

Re: Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:3

Nový příspěvek od I9II »

Nejdrive popisu jake bylo vubec prijit do svetozoru, jestli nekoho nezajima tak rovnou preskocte: Uz u me ve meste sem mel myslenky "jak to dnes cele dopadne, stoji mi to za to tam jezdit?, nepotkam tam nekoho znameho?, nevi nekdo z okoli ze se promita danieluv svet a tak by me mohl podezrivat?", ty same myslenky i cestou vlakem a vlastne az do doby nez sem usedl v kine. Pak sem si prekvapive pripadal jako dalsi hlava v davu. V kine byla obsazena vetsina sedadel, kolem sedeli pekne divky, o kterych sem si nejdriv myslel ze jsou pod 15 ale nejspis byly prvacky z filmarske akademie(nebo tak nejak). Docela me nastvalo, ze danieluv svet mel psan zacatek v 18:30 ale zacal az nekdy kolem 20:00, protoze asi 10 reziseru predstavilo vznikajici dokument a kazdy trval cca 7 minut a samotne vubec nake deni zacalo kolem 18:45. Po skonceni filmu se v sale objevil kutik, to bylo pri otazkach z publika, docela prekvapil.

O dokumentu: Cekal sem vice Dana cynickeho humoru(asi diky traileru) ale i tak nezklamalo. Potesilo ze se lide v sale obcas smali a ja se mohl smat s nima bez obav z upozornovani na sebe. Jako treba pri zmince opravare kotle ze se Dan do jeho vany vejde jeste s nekym, mysleno s pritelem/kyni a Dan odpovedel s plnym souhlasem "hmm... to rozhodne"(nebo tak nejak).
Danieluv svet je pro nezainteresovane lidi asi silny pribeh, v tom je asi i jedna z jeho kras. Pral bych si nebyt pedofil a podivat se na nej :D A nebo i novackove pedofilove budou mit jedinecny snimek o zivote jednoho pedofila.

Zaverem: cas to ztraceny urcite nebyl. Myslim ze je spise orientovan na novacky, pedofily kteri se drzi spise mimo komunitu a nebo pro "nevzdelanou" verejnost. Dal pro ty kteri zneuzivaji deti, ze se i bez toho da zit, takze jako inspirativni bych ho asi taky oznacil. Celkove sem asi nejvice nadseny z toho, ze vznikl film o nekom z nasi komunity a o zivote pedofila rekl mnoho, podstatne vice nez dokumenty co sem do ted videl.

Diky ti Dane za vlozene usili.
Tito uživatelé poděkovali autorovi I9II za příspěvek:
simgiran
Uživatelský avatar
Jeremy
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 12
ve věku do: 23
Výkřik do tmy: Milovať okrem iného znamená vážiť si objekt svojej túžby. Dosť na to, aby som nezradzoval jeho dôveru...
Příspěvky: 490
Dal: 467 poděkování
Dostal: 300 poděkování

Re: Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:3

Nový příspěvek od Jeremy »

m00n píše:...A nebo i novackove pedofilove budou mit jedinecny snimek o zivote jednoho pedofila...
Diky ti Dane za vlozene usili.
Nováčkové pedofilové, to je kúzelné spojenie :D
Ďakujem, že si trochu popísal aj dianie okolo, nie len samotný dokument, ktorý bol určite zaujímavý a v oficiálnej premiére v Jihlave si ho nenechám ujsť ...snáď. Doterajšie hodnotenia boli super, ale osobne som čakal, že sa niekto rozreční aj o tom, čo bolo pred a prípadne po premietaní, či ste sa niekde organizovane stretli, alebo až v samotnom kine a podobne.
Uživatelský avatar
Myš
Čestný člen skupiny ČEPEK
Bydliště: Mám
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 8
ve věku do: 15
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Všimli jste si letos, kolik se urodilo jmelí?
Příspěvky: 906
Dal: 145 poděkování
Dostal: 822 poděkování

Re: Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:3

Nový příspěvek od Myš »

Stejně mi ale přijde, že se nejvíc smála ta naše řada :D
"Life is a waterfall, we're one in the river and one again after the fall
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD
I9II
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 6
ve věku do: 30
Příspěvky: 143
Dal: 42 poděkování
Dostal: 35 poděkování

Re: Předpremiéra v kině Světozor v pondělí 29.9.2014 od 18:3

Nový příspěvek od I9II »

Jeremy píše:čo bolo pred a prípadne po premietaní, či ste sa niekde organizovane stretli, alebo až v samotnom kine a podobne.
Já se sešel před světozorem se společníkem, ten musel odejít ještě před začátkem filmu :D Po filmu jsem nic neměl v plánu, jen pogratulovat Danielovi k dotočení a hlavně se moc neukazovat. Po tom jsme neplánovaně zašli na drink s ještě pár lidma.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů