Filmfutter auf der Berlinale 2015 – Teil 3

Diskuze k filmu režisérky Veroniky Liškové a producenta Zdeňka Holého Danielův svět, který se zabývá problematikou pedofilie. K diskuzi zveme všechny, kteří dokument zhlédli nebo o něm slyšeli a chtějí se s námi podělit o své dojmy.
Teenbl
Čestný člen skupiny ČEPEK
Bydliště: Ostrava/Praha
Líbí se mi: Chlapci a muži
ve věku od: 13
ve věku do: 29
Kontakt: [email protected]
Příspěvky: 655
Dal: 296 poděkování
Dostal: 517 poděkování

Filmfutter auf der Berlinale 2015 – Teil 3

Nový příspěvek od Teenbl »

První postřehy z německého Berlinale, bylo by fajn, kdyby to někdo přeložil.
http://www.filmfutter.com/berlinale-2015-teil-3/
tom.poustevnik
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 9
ve věku do: 13
Příspěvky: 49
Dal: 4 poděkování
Dostal: 17 poděkování

Re: Filmfutter auf der Berlinale 2015 – Teil 3

Nový příspěvek od tom.poustevnik »

Hm, taky bych byl rád, kdyby to někdo přeložil. Před dvaceti lety jsem se sice německy učil, ale jen krátce, a ani s pomocí googlu jsem se ničemu moc nedobral. Spíš mi vychází, že je to recenze dost nepříznivá...
11auto
Registrovaný uživatel
Příspěvky: 62
Dal: 28 poděkování
Dostal: 84 poděkování

Re: Filmfutter auf der Berlinale 2015 – Teil 3

Nový příspěvek od 11auto »

Pro svůj první celovočerní hraný snímek si Veronika Lišková vybrala citlivý námět, který svou rozporuplností vždy zaručuje vysokou pozornost, již navzdory takřka pětasedmdesátiminutové délce nezvyklý osobní portrét pravděpodobně obdrží.

Výraz „pedofil“ pokaždé vzbuzuje představu pachatele a oběti, avšak mladá postava od české dokumentaristky není ani jedním z nich. Celý rok sledovala Lišková dennodenně svého hlavního hrdinu.

Pokud je na Danielovi na první pohled něco nápadného, je to jeho nenápadnost. Je mu dvacet pět let, studuje v Praze literaturu a jednou by se rád stal spisovatelem. Vypadá úplně obyčejně, neosobně se obléká a má nevýrazný hlas, kterým ve snímku komentuje svůj život.

Není člověka, s nímž by Daniel mohl otevřeně mluvit o tom, co je zvenku sotva znatelné. Daniel neměl nikdy žádný vztah, patrně vůbec nemá blízké přátele, ale jen známé, kteří jsou jako on: pedofily.

Dle vyobrazení Liškové se Daniel nikdy ničím neprovinil. Cítí se přitahovaný malými chlapci, ale své chutě potlačuje. Žádnému dítěti nechce ublížit, tvrdí počestně a sleduje spolu s dalšími stejně zaměřenými lidmi na okraji hřiště děti. Tato scéna je výjimkou v tom, že o pedofilech zachycuje typickou představu, aby ji potvrdila.

„Nejdůležitější je,“ řekl jednou Daniel, „že lidé o tom mluví.“ On sám tak činí dostatečně, což by ve spojení se statistikami a důvěrným prostředím mělo vyložit, jak pedofilové můžou být neškodní.

Napínavý snímek pedofilovi „lidský obličej“ nedává, protože on ho už má; přičaruje mu ovšem výraz nevinného štěňátka. On ti nic neudělá, chce si přece jen hrát.
Tito uživatelé poděkovali autorovi 11auto za příspěvky (celkem 7):
Teenbl, tom.poustevnik, Gabriel Svoboda, simgiran, Kasz, Deda, Kuba
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host