Respekt - oceněné články

Reakce na články z médií (tisk, rozhlas, televize, internet, ...) a diskuze o nich.
Uživatelský avatar
Myš
Čestný člen skupiny ČEPEK
Bydliště: Mám
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 8
ve věku do: 15
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Všimli jste si letos, kolik se urodilo jmelí?
Příspěvky: 906
Dal: 145 poděkování
Dostal: 822 poděkování

Respekt - oceněné články

Nový příspěvek od Myš »

Respekt uvolnil dva plné články, které jsou běžně součástí placené části webu nebo magazínu samotného, oba oceněné Novinářskou cenu Psychiatrické společnosti. Jeden s názvem "Drogy, které léčí", druhý s názvem "Děti úplňku" o autistických dětech. Odkazy na oba přidávám.

http://www.respekt.cz/tydenik/2014/5/deti-uplnku
http://www.respekt.cz/tydenik/2015/42/drogy-ktere-leci
Tito uživatelé poděkovali autorovi Myš za příspěvek:
Livrey
"Life is a waterfall, we're one in the river and one again after the fall
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD
Uživatelský avatar
Mathias8
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 7
ve věku do: 12
Příspěvky: 1081
Dal: 152 poděkování
Dostal: 469 poděkování

Re: Respekt - oceněné články

Nový příspěvek od Mathias8 »

Mám z toho zmiešané pocity. Prečítal som si príbeh Dorotky a mne to nepríde ako ťažký autizmus. Neviem prečo je to tak pokladané ako tažký autizmus keď všetky príznaky navedčujú tomu že bola pravdepodobne posadnutá. Zobudzanie v noci najčastejšie okolo troch ráno. Sebapoškodzovanie, búchanie hlavou o stenu, postupná vada reči, ničenie predmetou a podobne, obrovská sila. Navyše jej dávali presne také isté lieky ako davali aj Michele tej čo bola posadnutá diablom.
Ide o to či človek verí takýmto veciam alebo nie. Sám neviem čo si mám o tom myslieť. Jeden knaz mi povedal že sa to deje aj u nas na Slovensku aj v čechách ale nie je to medializované a že vačšinou pripisujú tomu názvy chorob
Uživatelský avatar
Myš
Čestný člen skupiny ČEPEK
Bydliště: Mám
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 8
ve věku do: 15
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Všimli jste si letos, kolik se urodilo jmelí?
Příspěvky: 906
Dal: 145 poděkování
Dostal: 822 poděkování

Re: Respekt - oceněné články

Nový příspěvek od Myš »

Osobně se na kněze nedívám jako na autoritu, která by se mohla vyjadřovat k zdravotnímu a psychickému stavu jiných lidí. Osobně považuji posednutí ďáblem za nereálný výklad církve tak, aby se hodil do náboženské rétoriky let minulých. Nemyslím si ani, že mnoho z věřících nebo církevních představitelů dnes v posednutí skutečně věří.

O autismu ví i odborníci pramálo, nedokážu tvrdit, co za autismem stojí. Nicméně si myslím, že je problém vývojové charakteru.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Myš za příspěvky (celkem 2):
Marco Freeman, Livrey
"Life is a waterfall, we're one in the river and one again after the fall
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD
Uživatelský avatar
Daniel
Člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 4
ve věku do: 10
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: O každé dívence smýšlej, chovej se k ní a jednej s ní tak, jako by to byla tvoje milovaná dcera.
Příspěvky: 525
Dal: 559 poděkování
Dostal: 721 poděkování

Re: Respekt - oceněné články

Nový příspěvek od Daniel »

Myš píše:Nemyslím si ani, že mnoho z věřících nebo církevních představitelů dnes v posednutí skutečně věří.
Já třeba věřím. Tedy abych přesně specifikoval, čemu věřím, věřím tomu, že je zde velmi mocná a inteligentní bytost existující mimo náš čas a prostor, která dala vznik našemu vesmíru. V křesťanské terminologii této bytosti říkáme Bůh. Dále věřím, že Bůh stvořil bytosti, které žijí a existují mimo náš prostor, přesto však mají možnost do chodu našeho světa zasahovat. V křesťanské terminologii těmto bytostem říkáme andělé. A dále věřím, že část těchto bytostí se vzbouřila o obrátila se proti svému stvořiteli. V křesťanské terminologii těmto bytostem říkáme démoni. A dále věřím tomu, že zlými skutky a zlými myšlenkami se člověk těmto démonickým silám může otevírat a postupně jim (ať už vědomě či nevědomě) dává možnost ovlivňovat jeho život. Posednutí je pak už jenom stav, kdy věci zajdou příliš daleko.

V evangeliích jsou zaznamenané příběhy, kdy lidé Ježíše žádali, aby uzdravil jejich dítě posedlé zlým duchem a Ježíš to bez nějakých komentářů udělal. V takových případech lze těžko říct, zda se opravdu jednalo o posednutí, či o projev nemoci, lidé v tehdejší době dost možná sváděli na zlé duchy všechno, čemu nerozuměli. Na druhou stranu je zaznamenaný příběh, kdy Ježíš uzdravil posedlého, který bydlel v hrobech, a měl takovou sílu, že dokázal přetrhat i řetězy, přičemž Ježíš s duchem rozmlouval a ptal se ho na jméno. Tohle bych označil za jasný případ posednutí.

Mathiasovi bych chtěl ještě říct, že mi připadá jako velmi nebezpečný postoj hledat za vším automaticky démonické síly, aniž by člověk znal konkrétní situaci. A u lidí, kteří tak činí, jsem si všiml dvou nebezpečných postojů. Tím prvním je spoléhání se na vlastní síly a odmítání pomoci doktorů. Asi to nebude ekvivalentní srovnání, ale když mi bude zlobit auto, tak také nebudu vymítat zlé duchy z motoru, ale prostě ním zajedu do servisu. Hodně psychických nemocí je dnes dobře zdokumentovaných, a i když třeba nerozumíme mechanismu jejich vzniku, existují způsoby, jak tyto nemoci diagnostikovat, a jak je léčit, nebo alespoň tlumit. Na vysoké škole jsem bydlel na pokoji s klukem, který měl schizofrenii, a byla to pro mne velmi zajímavá zkušenost.

A druhým nebezpečným postojem, se kterým jsem setkal, je zříkání se osobní zodpovědnosti za svůj život a svalování viny na okolnosti. Z toho, co jsem zatím slyšel, mě nejvíce dostala věta: "Padl na mě duch smilstva". V překladu do češtiny to mělo znamenat: "Zahnul jsem manželce." No co byste na to řekli *wall*

A když jsem četl článek, neměl jsem pocit, že bych četl o posedlém dítěti. Měl jsem pocit, že jsem četl o dítěti, které prožívá to, co ostatní děti, radost, smutek, hněv a strach. Jenom to vše je umocněné pocitem samoty a pocitem nepochopení ze strany okolí. A k tomu ještě se tato holčička nenaučila a není schopná se naučit usměrňovat své emoce a dávat je najevo takovým způsobem, aby přitom neubližovala svému okolí a sama sobě. Sice nerozumím tomu, jak může někdo ubližovat sám sobě, ale pokud vezmu v úvahu, kolik lidí je schopno spáchat sebevraždu, nebo že existuje vývojová vada, kdy člověk necítí bolest, a je schopen si i bez nějakých záchvatů způsobit vážná zranění, tak pak je asi možné všechno.

Mimochodem, když přemýšlím na tím, co jsem napsal, tak si říkám, že ani spousta zdravých dospělých lidí není schopna projevovat a usměrňovat své emoce tak, aby přitom neubližovala druhým a v konečném důsledku sama sobě :(
Tito uživatelé poděkovali autorovi Daniel za příspěvky (celkem 3):
Marco Freeman, Gabriel Svoboda, Livrey
Všichni dospělí byli nejdříve dětmi. Ale málokdo se na to pamatuje.
Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů