Nový příspěvek
od Dan » pátek 2. 8. 2013, 18:39:24
pro Moniku: Škoda, že nejsi zaregistrovaná, rád bych ti za ten příspěvek dal like heh.
I pro mě je podstatné, když se bavíme o jakémkoliv tématu souvisejícím s kontaktem pedofila a dítěte, v první řadě se zamýšlet nad pohledem dítěte, jeho možnými variantami, druhotně pak na pohledu pedofila, který by měl být závislý na znalosti konkrétního dítěte a na odpovědnosti k němu.
Otázku dopadu na dítě při takovém zjištění - svěření, sám hodně řeším. Už proto, že moje kamarádství k dítěti se neváže žádným obdobím, ohraničeným třeba jeho dětstvím, ale je to pro mě vztah od aktuálního kontaktu do budoucna, dospělosti, k celoživotnímu přátelství, pokud o to ten druhý bude stát. A taky k důvěře, kterou si lze u dítěte budovat a pak ji "použít" případně ve prospěch dítěte, kdy se může staršímu kamarádovi svěřit s něčím osobním, co možná neřekne nikomu jinému. Pokud by cokoliv budování takové důvěry narušilo, znamenalo by to pro mě zjištění, že jsem se dopustil chyby, že jsem do vztahu s dítětem vůbec šel.
Může být takovým bodem odhalení, že starší kamarád je pedofil? Několik zkušeností kolegů, které znám, plus jedna má vlastní zkušenost, by mi mohly potvrzovat, že dítě - třeba už dospělé nebo dospívající, toto zjištění vezme v pohodě, nedotkne se ho to, spíš to neřeší, nebo i projeví pochopení a zájem. To plyne z mých zjištění. Ale já nejsem fanda zevšeobecňování.
Píšeš: "a dál jak velká jsou rizika případného negativního dopadu" - a já musím jen mírně nesouhlasit, a říct, že pro mě takhle zevšeobecněná rizika nejsou úplně relevantní. I kdyby je někdo na základě nějaké studie, výzkumu popsal, a výsledkem by byly převažující rizika, nebo naopak minimalita takových rizik, vezmu to na vědomí, udělám si obrázek, ale v konkrétní situaci s konkrétním dítětem budu muset stejně jednat na základě znalosti toho dítěte a na základě vzájemného vztahu.
Jsem v riziku, že se případné dítě, s kterým bych byl v kontaktu, dozví o mojí orientaci (a může si domyslet můj vztah k němu) dřív, než se mu to já sám rozhodnu sdělit - pokud takové rozhodnutí kdy uvážím za vhodné. Pak budu muset reagovat v konkrétní situaci tak, aby to pro dítě bylo vhodné, férové, pochopitelné.
Co tedy můžu považovat za relevantní je, shromažďovat zkušenosti těch, kteří v takové situaci byly, hledat v nich paralely k vlastní situaci, a poučení. Je dobře pokud se budeme bavit o tom, že se někdo mladšímu kamarádovi/kamarádce svěřil se svojí orientací, případně city k dítěti, co z toho vzešlo, pokud už ta situace nastala, vzájemně se poučovat. A rozmýšlet sami za sebe, nakolik je to v konkrétním vztahu možné, potřebné a hlavně jakým způsobem to případně podat.